nagas.bg
 

Газова Уредба - добро решение за Вашия автомобил?

Плюсовете
При смесването на газта с въздуха се постига много по-добра хомогенизация от тази на бензина При влизането си в цилиндрите газта не отмива тънкия маслен филм по стените каквото се случва с бензина. По-високото октаново число гарантира много по-малко детонации в двигателя. Освен това газта е много по екологично-чисто гориво, а ниската й цена води до икономия на средства, от особена важност за хора, които въртят много километри.


Минусите
Както бензинът така и газта притежават своите качества и недостатъци.
Пропан бутанът прави автомобила с една идея по-бавен. При газта горенето става с по-малка скорост отколкото при бензина, което се отразява на мощността на двигателя. По-високото октаново число(LPG /Liquefied Petroleum Gas или Октановото число на газта e 100-105 спрямо 95 на бензина) понякога застрашава и клапаните от прегаряне, но това е валидно само за много стари автомобили ( преди 1990 година).
Газта отделя вода при горенето си, което се отразява на изспускателната система.

Shema-na-gazova-uredba-Bigas

Изводи
Газта не поврежда двигателя , напротив запазва го. Твърди се, че бензиновият двигател работи по-добре на газ, защото има по-добро смесване на гориво-въздушната смес, автомобилът работи по-безшумно, а маслото му се сменя по-рядко. Като вземем предид и цените на течните горива, алтернативата автомобил конвертиран на газ е изключително изгодно и правилно решение.

Когато купуваме АГУ

Ако зад ауспуха на автомобил с АГУ се долява миризма на газ, това значи, че има непълноценно изгаряне, т.е. газта влиза в двигатела, 80% изгарят, другите 20 се изпаряват през ауспуха. Това означава, че газовата уредба не е добре настроена. Ако на газ разходът на колата се вдигне с 20%, значи горивото не се използва на 100%. За да се избегне това недоразумения когато поискаме да ни се инсталира газова уредба на автомобила трябва да попитаме колко ще харчи, ше загуби ли автомобилът от мощността си.